Wydarzenia
Zobacz wszystkieAkademia Seniora Pomidora

od 7 lat z pełnoletnim opiekunem, młodzież, osoby dorosłe, seniorzy
Bilety:
20 zł/zajęcia
Terminy:
Podróż po świecie pomidorów pod przewodnictwem doświadczonego specjalisty, który pokaże jak łączyć sztukę uprawy z radością jaką daje przygotowanie potraw z pomidorów. Cykl ma na celu wspólne celebrowanie wszechstronności i uroku pomidora. Każde spotkanie to prezentacja pięciu starannie wybranych odmian i ich pielęgnacji w rozległych ogród i na skromnych balkonach, pomoc w rozwiązywaniu problemów. Prowadzenie: Cezary Michalec.
Pomidor jest niezwykły w swej ogromnej różnorodności, ma ponad 10.000 odmian, w swojej historii pełnej anegdot i zaskakująco wielkiej popularności. Jest w każdym przydomowym ogrodzie warzywnym w każdej szerokości geograficznej od Syberii do Patagonii. Każde spotkanie to prezentacja pięciu starannie wybranych odmian oraz instrukcje siewu, przygotowania podłoża i pielęgnacji, pomoc w rozwiązywaniu problemów, a na koniec każdego spotkania każdy z uczestników otrzyma trzy najlepsze przepisy dla każdej odmiany na szybkie, nowoczesne i pyszne danie z pomidorem w roli głównej.
Harmonogram spotkań:
9.03 – Podróż pierwsza: Pomodoro Italiano
Kulinarna historia pomidora na kontynencie europejskim zaczyna się od powrotu Kolumba z obu Ameryk. Włosi uprawiają tysiące odmian ze szczególna pieczołowitością, ale jest kilka wyjątkowych, oznaczonych skrótem DOP czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Tak jest z Królem pomidorów – odmianą San Marzano. Uczestnicy zajrzą w jego historię, spróbujemy jego smaku i zaplanują wspólnie jego uprawę.
16.03 – Podróż druga: Śródziemnomorskie klejnoty
Niezwykłymi pomidorami możemy się rozkoszować od greckich wysp przez Sycylię, Sardynię, Maltę aż do półwyspu Iberyjskiego. Nasączonymi słońcem, morską bryzą, serwowanymi z wielką czułością. Nie sposób odtworzyć ich wyjątkowego smaku. Mimo to wciąż podejmujemy wyzwanie, przywożąc z wakacji nasiona z Santorini czy Majorki i siejąc je w naszych ogródkach.
23.03 – Podróż trzecia: Śladami polskich pomidorów na emigracji
Trudna historia XIX i XX wieku jest okraszona historiami o pomidorach, które w kieszeniach emigrantów pokonały tysiące mil, żeby wylądować w ziemi Ameryki Północnej, Brazylii czy Argentyny. Były wspomnieniem rodzinnego domu i sentymentalną pociechą w obcym kraju. Po latach stały się bardzo popularnymi i poszukiwanymi przez miejscowych za swój wyjątkowy smak i odporność. Kilka z nich zostanie zaprezentowane na spotkaniu, by namówić na uprawę z powrotem na ojczystej ziemi.