Wydarzenia

Zobacz wszystkie

K.O.K. five o’clock: Na początku była zupa

Bilety:

20 zł

Terminy:

Spotkanie otwierające cykl prezentujący tradycje regionalnych kuchni roślinnych, potrawy i najważniejsze jej składniki, a także słynnych szefów kuchni i restauracje z jarskim menu.

Przeczucie syryjsko-ormiańskiego szefa kuchni, Arto Haroutuniana, który mówił, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów powoli staje się rzeczywistością. Żeby się z nią skonfrontować, potrzebna jest wiedza oraz ogrodnicze i kulinarne doświadczenie. Jest też chęć dzielenia się tym z innymi. Stąd pomysł na cykl spotkań prezentujących tradycje regionalnych kuchni roślinnych, potrawy i najważniejsze jej składniki: owoce, warzywa i zioła, mieszanki przypraw, słynnych szefów kuchni i restauracje z jarskim menu. Każde spotkanie to także okazja na przegląd najlepszych książek o kuchni roślinnej i podzielenie się przepisami i roślinami. Na pożegnanie zimy zapraszamy w wyjątkową podróż kulinarną – tym razem śladem aromatycznych i rozgrzewających zup! Każdy zakątek świata, a nawet każda rodzina, ma swój ulubiony przepis i smak. Polskie zupy cieszą się uznaniem i zajmują wysokie miejsca w kulinarnych rankingach. Azjatyckie zachwycają egzotycznymi przyprawami, meksykańskie rozpalają zmysły swoją pikantnością, a francuskie, pełne warzyw prosto z ogrodów „potager”, łączą prostotę z wyrafinowaniem. Prowadzenie: Cezary Michalec.