Wydarzenia
Zobacz wszystkieŁódź od kuchni / Słownik łodzianizmów

ul. Grodzka 7 / sala wystawowa / 2. piętro
pon.-pt. 10.00-16.00
Bilety:
wstęp wolny
Terminy:
2025-03-15 — 2025-03-30
osoby kuratorskie: Adriana Usarek, Michał Piernikowski
osoby artystyczne: Karol Banach, Katarzyna Bogucka, Teodor Durski, Gosia Herba, Marta Ignerska, Jakub Kamiński, Hanna Kmieć, Natalia Konca (Namazane), Agata Królak, Ola Niepsuj, Patrycja Podkościelny, Paweł Szlotawa
identyfikacja wizualna: Ida Stańczyk
Łódź od kuchni. Słownik łodzianizmów to artystyczno-edukacyjne przedsięwzięcie Miejskiej Galerii Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festivalu, które ma zwrócić uwagę na wielokulturową unikatowość Łodzi, szukając jej śladów w kuchni. Prezentowane prace przedstawiają specyficzne dania i potrawy, z których słynie sztuka kulinarna tego miasta. Dziad kapuściany, chałka z masłem, śledzie pod pierzynką, zalewajka, kluski żelazne czy leberka, to nazwy potraw, które znalazły się na łódzkich stołach dzięki osiedlającym się tam za pracą przybyszom. Pod koniec XIX wieku miasto liczyło już ponad trzysta tysięcy mieszkańców, stając się wielokulturowym tyglem, w którym obok siebie zamieszkiwali przedstawiciele czterech religii i wielu narodowości, których kultura, sztuka i obyczaje, także kulinarne, wzajemnie się przenikały. Niektóre z potraw są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś, np. zalewajka czy knedle i kluski, niektóre znane są pod inną nazwą, np. leberka czyli pasztetowa. Wybrane na wystawę prace to kilkanaście ilustracji w formie makatek kuchennych – niegdyś powszechnego, a dziś już zapomnianego elementu wystroju wnętrz. Autorzy prac łącząc tradycję z nowoczesnością, starali się stworzyć autorskie interpretacje graficzne łódzkich potraw, z dużą dozą humoru ilustrując wybrane przez siebie hasła.