Wydarzenia
Zobacz wszystkieMalowane smakiem, czyli o motywie jedzenia w malarstwie

ul. Grodzka 5a
Sala medialabowa – I piętro
Bilety:
wstęp wolny
Terminy:
2025-04-24 — 17:00
Wykład z historii sztuki uzupełniony pokazem smakowitego malarstwa, które stanie się ucztą dla oczu.
Wśród omawianych obrazów pojawią się m.in. dzieła malarskie i fotograficzne ukazujące różnego typu żywność, sceny przygotowywania dań oraz spożywania posiłków. Obejrzymy również subiektywny wybór martwych natur, tych klasycznych i tych mniej oczywistych jak np. stworzone przez Arcimbolda portrety z płodów natury.
Martwe natury przedstawiające owoce, warzywa, trofea myśliwskie, mięsa, sery i owoce morza to wynalazek mistrzów malarstwa włoskiego i niderlandzkiego w XVII w. Pojawią się różne typy tego gatunku, czyli „luksusowe śniadania” lub „wytworne bankiety”, będące równocześnie przypomnieniem o kruchości życia, przemijalności. Malowano nie tylko jedzenie na zamożne stoły, lecz także skromne pożywienie codzienne jak w intymnych i powściągliwych dziełach sewilskiego artysty baroku Zurbarana. W obrazach obficie wyposażonych spiżarni i stołów uginających się pod ciężarem potraw, zwłaszcza tych wyszukanych, pojawia się jeszcze inne znaczenie symboliczne –gościnność. W malarstwie nowoczesnym martwa natura stała się bardziej pretekstem do poszukiwań formalnych niż alegorią. Mistrzem tego gatunku byli Cezanne, Matisse i Morandi. Współczesnych artystów i artystki niepokoi niedosyt, ale i nadmiar żywności, a podczas wykładu pojawią się prace, w których ich twórcy i twórczynie poddają refleksji zarówno eksponowany w sztuce od wieków estetyczny potencjał zarówno jedzenia, jak i jego aspekty etyczne, psychologiczne, społeczne i światopoglądowe.